L’AGENDA DE LA IMATGE

 

reVISTA en suport paper del Sindicat de la Imatge UPIFC

(DL: B 26083-95 / ISSN 2013-3200).

 

L’A no és una revista de Fotografia, sino una reVISTA de fotògrafs/es

De 1995 a 2019 el Sindicat ha publicat 67 números en suport paper de la seva revista L’AGENDA de la IMATGE, així com diversos Suplements, amb l’únic parèntesi forçat dels anys 2016 i 2017 per raons econòmiques derivades de la burorepressió  exercida contra el Sindicat per les autoritats catalana i española de Competència.

 

El parèntesi 2016 -2017: expedients sancionadors de COMPETENCIA

L’any 2010, la Comisión Nacional de la Competencia CNC (actualment Comisión Nacional de los Mercados y la Competencia CNMC) i l’Autoritat Catalana de la Competència (ACCO) van obrir dos expedients en paral·lel contra el Sindicat de la Imatge UPIFC  per la publicació amb el títol «NOxSOTA 2010» del Suplement de L’A Núm. 55 (1/2010) -ANY XV. DL B-26083-95. ISSN 2013-7370- que recollia la plataforma reivindicativa del Sindicat. El motiu legal d’aquest atac antisindical era -segons ambdós organismes- que el Sindicat «condicionava el mercat» (??!!) contravenint la normativa europea de la Competencia.

  • Nota: Les sentències d’aquest procés estan disponibles en l’apartat DOCUMENTS d’aquest web.

En el seu afany de causar-nos el màxim perjudici possible, la CNMC i l’ACCO es van repartir amistosament el període sancionable, però tot i això va haver-hi un dels anys que es van solapar ambdós organismes i van sancionar-nos dos cops per la mateixa cosa.  El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va resoldre que l’ACCO havia de retornar al Sindicat l’escreix de la multa imposada, però en juliol de 2019 -que actualitzem aquesta nota- això encara no ha succeït; amb la qual cosa no tan sols deuen  al Sindicat una important (per nosaltres) quantitat de diners més els corresponents interessos, sinó que es posa d’evidència que els tan primmirats legalistes de l’ACCO  es passen les resolucions judicials pel forro quan els convé. Això si: la instructora de l’expedient de l’ACCO contra el Sindicat va poder vantar-se de ser la primera de la classe en legislació internacional comparada i poc després va ser ascendida.

El dany causat al Sindicat per aquests dos expedients sancionadors (tan superlegalíssims com superdesproporcionats, per no dir directament bojos) va ser ENORME i no només per l’import de les dues multes imposades, sino perquè va condicionar l’activitat i el creixement de l’organització durant anys (qui s’afilia a un sindicat amenaçat per dues multes simultànies de fins a MIL MILIONS d’euros, cadascuna?). La consequència externament més visible de la repressió burocràtica que va patir el Sindicat va ser la interrupció en 2016 i 2017 de la publicació en suport paper de L’AGENDA de la IMATGE.

 

La represa de 2018

El 9 d’octubre de 2018 el Sindicat va presentar públicament L’A núm. 66 (1/2018) en el decurs de la Jornada professional organitzada sota el títol «Fotoperiodisme a Catalunya en situacions de crisi», a la Sala 1 del CCCB.

El número consta de 96 pàgines a color, més cobertes plastificat mat amb solapa sencera i enquadernat en rústica cosida, i està  íntegrament dedicat al reportatge gràfic col·lectiu de 24 afiliats/des sobre l’atemptat a La Rambla de Barcelona (l’agost de 2017), i s’acompanya de l’edició del llibre homònim «BCN DOL» amb ISBN 978-84-09-04633-1 i B22723-2018.

 

per a descarregar L’A 66 BCN DOL fes clic AQUÍ

Amb aquest número el Sindicat enceta una nova etapa de L’A amb nou logo dissenyat per Jordi Borràs (UPIFC) així com nova direcció editorial a càrrec de la fotògrafa Paulina Flores Ruiz (secretaria tècnica /Comissió Executiva) que substitueix en aquesta funció a Lluís Salom (secretari d’organització / Comissió Executiva).

 

2019: 2 números de L’A en el 25è aniversari de l’entitat

El 18·06·2019 el Sindicat va presentar a La Virreina Centre d’Imatge el núm. 67 de L’A, en el context de la Jornada «Temps d’Unir-se i Lluitar» dedicada a la problemàtica de PREMSA.

El mes d’octubre es presentarà, també a La Virreina, el núm. 68 de L’A en el marc d’una nova Jornada dedicada a la problemàtica de GÈNERE.

LA COL·LECCIÓ de L’A en suport PAPER

La col·lecció sencera de la revista L’AGENDA de la IMATGE es pot consultar a les següents biblioteques i hemeroreques de la ciutat de Barcelona:

  • Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona (AHCB). La Casa de l’Ardiaca, c/ Santa Llúcia núm. 1, 08002 Barcelona.
  • Biblioteca de la Facultat de Periodisme i Ciències de la Comunicació de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), campus de Bellaterra.
  • Biblioteca Esquerra de l’Eixample – Agustí Centelles. c/ Urgell 145-147, 08036 Barcelona.
  • Biblioteca Joaquim Folch i Torres. Secció publicacions periòdiques. Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC). Parc de Montjuïc. 08038 Barcelona

 

L’AGENDA digital

El gener de 2016, havent-se suspès l’edició en paper de L’A per causa  de la burorepressió antisindical exercida per les autoritats catalana i española de Competència, com s’ha comentat més amunt, el Sindicat de la Imatge UPIFC va iniciar la publicació de L’A digital en forma de recull de l’any anterior.

 

 

Aqui et pots descarregar alguns números de L’A

L’A 66 BCN DOL

L'Agenda 65: Joan Guerrero

L’Agenda 65: Joan Guerrero

L’Agenda 64: Paco Elvira (in memoriam)

L’Agenda 63: Guillaume Darribau

Num 62

L’Agenda 62: Gervasio Sánchez

 

______________________________

PORTADES de L’A (pendents de completar)

 

banner-agenda