Memòria de les víctimes d’Srebrenica
Acte en el 20è aniversari de la massacre el divendres 10·07·2015, a les 20,30 h, a la Plaça del Vi, a Girona.
ORGANITZEN:
- Diputació de Girona
- Ajuntament de Girona
- Fotògrafs per la Pau
PROGRAMA:
- lectura de textos de la presidenta de les Mares d’Srebrenica, Munira Subasic, i del president de l’entitat TrenKalòs, Jordi Rodri
- intervenció de Manuel Vila, president de la Fundació Associació Districte 11 – City to City
- projecció dels audiovisuals “Homenatge a Srebrenica” i “Srebrenica, el silenci de la memòria”
- al final de l’acte es farà un minut de silenci.
_______________________
Srebrenica La Vergonya de Europa, 20 anys després
Cada mes de juliol hi pensem i mai ho deixarem de fer. Aquest any amb més insistència i força encara, vint anys….es diu aviat. Tots els anys son anys d’aniversaris, però aquest 2015 recordem els cent anys del genocidi dels armenis, els setanta anys de l’alliberament del camp de Mathaussen i aquest vint anys de Srebrenica. Els que ho vàrem haver de viure de prop ens ho sentim molt nostre.
M’agradaria que aquests sentiments que ens omplen de coratge, indignació, odi i incomprensió, s’estenguessin a tots els nivells, perquè l’ésser humà no torni a cometre els mateixos errors que van provocar tant dolor –injustificat i exercit amb un odi tan visceral- envers un altre. Un mal, una pèrdua que vint anys després seguim recordant encara, perquè cal no oblidar els qui ho van patir.
L’11 de juliol de 1995 van ser 8.373 persones les que van morir
Mes de 8.000 homes, gent gran i joves, varen ser assassinats a Srebrenica després que els cascos blaus holandesos abandonessin el lloc qualificat de zona protegida per Nacions Unides
A dia d’avui, de les 8.373 persones que es varen donar per desaparegudes, s’han recuperat i identificat els cossos de 7.291. Com cada any en l’explanada de Potocari l’11 de Juliol es procedirà a donar sepultura dels restes recentment identificats. Aquest any la nostra amiga Sifa, nascuda a Srebrenica i avui ciutadana catalana, podrà donar sepultura als restes dels seu pare. Cada 11 de Juliol, Bòsnia esta de dol i nosaltres estem amb ells.
La vinculació de tot el país en la Guerra de Bòsnia ha estat fornida amb un ferm compromís solidari des del primer dia de moltes associacions i organitzacions, així com diversos Ajuntaments i Diputacions.
Des de la Diputació i l’Ajuntament de Girona, colze a colze amb Fotògrafs per la Pau, varen treballar plegats i ho seguim fent per fer memòria, justícia als morts, esperança als supervivents i desig de joia i futur per les properes generacions.
Enguany encara amb més raó, perquè vint anys més tard tots aquells homes i nens que varen ser enterrats a Potocari, els morts de Srebrenica, han de ser recordats per tothom. Ja en tenim prou de morts, guerres, desapareguts, refugiats, masses foses comunes on identificar gent humil i innocent, sempre vigilants per a que la historia no es repeteixi.
Que Srebrenica no torni a passar mai més en cap altre lloc del mon. Així prega la làpida commemorativa en el memorial de Potocari. Un genocidi incomprensible que no podem oblidar.
I per tal de No Oblidar us convoquem -juntament amb Diputació de Girona , Ajuntament de Girona , Coordinadora de ONGS de Girona- als actes que es faran el divendres 10 de juliol a la Plaça del Vi de Girona, a les 20,30 h, per retre homenatge a Srebrenica i a les Mares de Srebrenica i Zepa .
Com a cloenda dels actes es guardara un minut de silenci per les víctimes del Genocidi de Srebrenica
- Miquel Ruiz (UPIFC), president de Fotògrafs per la Pau
- Manel Vila, president de la Fundació Associació Districte 11 – City to City
Etiquetes: Ajuntament de Girona, Bòsnia, Diputació de Girona, Fotògrafs per la Pau, Fundació Associació Districte 11 - City to City, Girona, Jordi Rodri, Manel Vila, Mares d'Srebrenica, Miquel Ruiz (UPIFC), Munira Subasic, Srebrenica, Trenkalòs