Exposició Premi Zampa II

Expos/Projeccions Notícies / 6 octubre, 2023

Exposició de fotografia finalistes i del guanyador al Premi Zampa II a l’Espai de la lmatge, de l’UPIFC

Fotografs i fotografes participants al 11 Zampa : Raúl Moreno, Nuria López, Santi Donaire, Daniel Loewe, Adra Pallan, Diego Herrera, Brais Lorenzo, Ruido Photo, Jase Colon, Gabo Caruso.

lnauguració: divendres, 20 d’octubre 2023 horari 18,30 h

lloc: Espai UPIFC carrer d’Espronceda, 131 Poblenou Barcelona.  www.upifc.cat

Aquests exposició arriba per primera vegada a Barcelona, despres d’entrega de premis al Masnou ( (Maresme). Tindrem a la venda les revistes Zampa de la I i II edició

Comissariat, Paulina Flores i Manel Sanz

Contacte: 646371147 lmatgesdesdelfutur@gmail.com www.upifc.cat

https://www.premiozampa.org/

https://artphotobcn.com/ca/exposicion/exposicio-dels-finalistes-ii-premi-zampa-de-fotoperiodisme/

DOSSIER DE PREMSA


Que és el Premi Zampa?

El Premi Zampa va néixer fa dos anys amb l’objectiu de donar suport al fotoperiodisme, visibilitzar als fotoperiodistes, les seves històries i els protagonistes d’aquestes històries. Volem ser una plataforma més per als fotògrafs que amb la seva passió i constància ens narren, mitjançant fotografies, resistència que ens envolta.

El Premi Zampa tampoc seria possible sense la participació dels autors dels 69 projectes presentats, el jurat ha tingut la complexa tasca de seleccionar els 10 projectes finalistes, que gràcies al suport de la UPIFC, podem gaudir del magnífic catàleg, que està a la venda durant l’exposició.

El Premi Zampa és possible gracies a

FEM Associació Fotogràfica El Masnou, Ajuntament del Masnou, Fundació la Calàndria, Diputació de Barcelona, Sindicat de la lmatge UPIFC, Photograhic social Vision, Logística Humanitaria.

Organitza l’exposició:

Sindicat de la lmatge UPIFC, FEM i Art photo Bcn.

Barcelona, octubre 2023


QUI ÈS:

HIJAS DE NINGÚN DIOS

Núria Lopez Torres

CATALÀ

Núria López Torres és una fotògrafa documentalista que treballa temes relacionats amb els drets humans, el món de la dona, les identitats i les violències. Se centra majoritàriament en l’Amèrica Llatina, però també ha treballat al Senegal, el Marroc, Turquia, l’Índia i el lran, entre d’altres països. Enfoca els seus projectes amb una mirada antropològica i els converteix en assajos fotografies.

El seu treball es publica en mitjans com The New York Times, The Washington Post, CNN, GEO i El País, entre d’altres. És autora del llibre Sex and Revolution in Cuba, que és part d’un projecte més ampli, The /stand, sobre la societat cubana i els seus canvis. Ha estat premiada amb el POY Latam 2021, Moscow Internacional Photo Award, Kuala Lumpur Internacional Photo Award i finalista del World Report Award, entre d’altres reconeixements. La seva obra s’ha exposat al Senat de Mèxic, el Museu Amèrica de Madrid, el Museu MAC lbiarapuera de Sao Paulo, el Photo London o el Museu d’Art de Querétaro, entre molts altres llocs.

CASTELLÀ

Núria López Torres es una fotógrafa documentalista que trabaja temas relacionados con los derechos humanos, el mundo de la mujer, las identidades y las violencias. Se centra mayoritariamente en América Latina, pero también ha trabajado en Senegal, Marruecos, Turquía, India e Irán, entre otros países. Enfoca sus proyectos con una mirada antropológica convirtiéndolos en ensayos fotográficos.

Su trabajo se publica en medios como The New York Times, The Washington Post, CNN, GEO y El País, entre otros. Es autora del libro Sex and Revolution in Cuba, que es parte de un proyecto más amplio, The /stand, sobre la sociedad cubana y sus cambios. Ha sido premiada con el POY Latam 2021, Moscow Internacional Photo Award, Kuala Lumpur Internacional Photo Award y finalista del World Report Award, entre otros reconocimientos. Su obra se ha expuesto en el Senado de México, el Museo América de Madrid, en el Museo MAC lbiarapuera en Sao Paulo, el Photo London o el Museo de Arte de Querétaro, entre otros muchos sitios.

EL HOMBRE DEL BOSQUE

Daniel Loewe

CATALÀ

Diplomat en Fotografia a la primera promoció de la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) el 1997. La seva relació amb el món de la imatge comença la botiga de fotografia que tenia el seu pare. Als set anys li regalen la seva primera càmera. Va començar treballant com a fotoperiodista freelance per a diferents mitjans i agències. En l’actualitat compagina la fotografia d’arquitectura i paisatges amb la documental, amb projectes propis a llarg termini.

Premis: Premi Comunicació i Benestar Social categoria Premsa, Ajuntament de Barcelona (1999); Premi de Premsa Fujifilm categoria Europa (2005); Premi Anuaria categoria Fotografia i Disseny (2007); Premi Lletra categoria Comunicació Visual i Gràfica (2007); European Design Awards (2008), i iF Awards categoria Communication Award, amb les fotos de llibre Peix de Plata Barcelona, de l’Editorial Actar. Daniel Loewe és membre de la UPIFC i de Photographic Social Vision, i viu a Barcelona, on treballa com a fotògraf.

CASTELLÀ

Diplomado en Fotografía en la primera promoción de la UPC (Universidad Politécnica de Cataluña) en 1997. Su relación con el mundo de la imagen comienza en la tienda de fotografía que tenía su padre. A los siete años le regalan su primera cámara. Empezó trabajando como fotoperiodista freelance para diferentes medios y agencias. En la actualidad compagina la fotografía de arquitectura y paisajes con la documental. con proyectos propios a largo plazo.

Premios: Premi Comunicació i Benestar Social categoría Prensa, Ajuntament de Barcelona (1999); Premio de Prensa Fujifilm categoría Europa (2005); Premio Anuaria categoría Fotografía y Diseño (2007); Premio Letra categoría Comunicación Visual y Gráfica (2007); European Design Awards (2008), y iF Awards categoría Communication Award con las fotos de libro Pez de Plata Barcelona, de la Editorial Actar. Daniel Loewe es miembro de la UPIFC y de Photographic Social Vision, y vive en Barcelona, donde trabaja como fotógrafo.

HIJOS DE LA DESMEMORIA

Santi Donaire

CATALÀ

Santi Donaire és fotògraf documental, periodista i cofundador de la productora Nervio. Ha treballat com a fotògraf freelance per a diversos mitjans de comunicació internacionals i agències de notícies en països com Veneçuela, on va treballar com a fotoperiodista durant més de tres anys. Els últims cinc anys, s’ha centrat en projectes de llarga durada, principalment relacionats amb la memòria històrica espanyola i amb les conseqüències de la indústria agroalimentària.

Els seus treballs han estat publicats en mitjans internacionals, com NatGeo, El País, The New York Times, Le Magazine du Monde, 5W o Diari Ara.

Ha estat premiat amb els premis POYI (2017), ha participat en el Premi Rei d’Espanya de Periodisme (2018), també ha estat guardonat en el Premi Internacional de Fotografia Humanitaria Luis Valtueña (2019) i, el 2021, amb la seva productora Nervio, va presentar el documental Aita Mari, sobre la crisi migratòria del Mediterrani, al Festival de Cinema i Drets Humans de Donostia.

El 2022, Donaire va guanyar la Beca Joana Biarnés amb el seu treball “Hasta que la tierra aguante”.

CASTELLÀ

Santi Donaire es fotógrafo documental, periodista y cofundador de la productora Nervio. Ha trabajado como fotógrafo free/anee para varios medios de comunicación internacionales y agencias de noticias en países como Venezuela, donde trabajó como fotoperiodista durante más de tres años. En los últimos cincos años, se ha centrado en proyectos de larga duración, principalmente relacionados con la memoria histórica española y con las consecuencias de la industria agroalimentaria.

Sus trabajos han sido publicados en medios internacionales como NatGeo, El País, The New York Times, Le Magazine du Monde, 5W o Diari Ara.

Ha sido premiado con los premios POYI (2017), ha participado en el Premio Rey de España de Periodismo (2018), también ha sido galardonado en el Premio Internacional de Fotografía Humanitaria Luis Valtueña (2019) y, en 2021, con su productora Nervio, presentó el documental Aita Mari, sobre la crisis migratoria del Mediterráneo, en el Festival de Cine y Derechos Humanos de Donostia.

En 2022, Donaire ganó la Beca Joana Biarnés con su trabajo “Hasta que la tierra aguante”.

DEMOTANASIA

ADRA PALLÓN

CATALÀ

Fotògraf documental que a través de projectes de llarga durada en els quals empra fotografia i multimèdia, intenta explicar els problemes socials que són presents a la regió o grup social en què s’integra o del qual forma part.

“L’objectiu de tata la meva producció fotogràfica és documentar la realitat pròxima, aquella en la qual em trobo immers i de la qual puc entendre completament els codis socials i culturals. Perdura terme aquesta tasca, durant els últims cinc anys he estat treballant en projectes de fotografia documental i multimèdia, abordant diferents temàtiques de caràcter social i mediambiental a través de la fotografia fixa i l’audiovisual.”

Alguns deis seus treballs personals han estat reconeguts en diferents certàmens de fotoperiodisme i fotodocumentalisme, com: El Galícia en Focus, Press Photo Contest, Andrei Stenin lnternational, Prémio Estação lmagem 2022, Cribratges del Visa Pour l’lmage de Perpignan, finalista de la 111 Beca Joana Biarnés i finalista del I Premi Héctor Zampaglione.

CASTELLÀ

Fotógrafo documental que a través de proyectos de larga duración en los que emplea fotografía y multimedia intenta explicar los problemas sociales que están presentes en la región o grupo social con el que se integra o del que forma parte.

“El objetivo de toda mi producción fotográfica es documentar la realidad próxima, aquella en la que me encuentro inmerso y de la que puedo entender por completo sus códigos sociales y culturales. Para llevar a cabo esta labor, durante los últimos cinco años he estado trabajando en proyectos de fotografía documental y multimedia, abordando diferentes temáticas de carácter social y mediambiental a través de la fotografía fija y el audiovisual.”

Algunos de sus trabajos personales han sido reconocidos en diferentes certámenes de fotoperiodismo y fotodocumentalismo, como: El Galicia en Foco, Andrei Stenin lnternational Press Photo Contest, Prémio Estação lmagem 2022, Screenings del Visa Pour l’lmage de Perpignan, finalista de la III Beca Joana Biarnés y finalista del I Premio Héctor Zampaglione.

NEITHER HERE NOR THERE

JOSÉ COLÓN

CATALÀ

Fotoperiodista freelance especialitzat en temes de migració, refugiats i drets humans amb seu a Barcelona. Les seves imatges s’han mostrat a Espanya, Itàlia, els Estats Units, Alemanya, França i el Brasil, així comen diverses revistes internacionals i locals, com El País, La Vanguardia, El Cultural, Diari Ara, Vanity Fair, La Repubbliea, L’Espresso, CNN Photos, 6mois, The New York Times, The Finacial Times, Time o Al Jazeera, entre d’altres.

Ha col·laborat artísticament amb el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, el Centre Cultural Internacional Òscar Niemeyer, el Museu d’Història de Barcelona i el Museu d’Història de Saragossa. Actualment, treballa amb diversos diaris i agències de fotografia internacionals, com Getty lmages.

CASTELLÀ

Fotoperiodista freelance especializado en temas de migración, refugiados y derechos humanos con sede en Barcelona. Sus imágenes se han mostrado en España, Italia, Estados Unidos, Alemania, Francia y Brasil, así como en diversas revistas internacionales y locales como El País, La Vanguardia, El Cultural, Diari ARA, Vanity Fair, La Repubbliea, L’Espresso, CNN Photos, 6mois, The New York Times, The Finacial Times, Time o Al Jazeera, entre otros. Ha colaborado artísticamente con el Centro de Cultura Contemporánea de Barcelona, el Centro Cultural Internacional Oscar Niemeyer, el Museo de Historia de Barcelona y el Museo de Historia de Zaragoza.

Actualmente trabaja con varios periódicos y agencias de fotografía internacionales, como Getty lmages.

CORA

GABO CARUSO

CATALÀ

Va estudiar ciències polítiques, fotografia, comunicació visual i fotoperiodisme. Està especialitzada en temàtiques de gènere. Li interessa la fotografia com a eina col·laborativa i de transformació social. Amb les seves obres vol establir vincles empàtics i íntims, buscant acostar realitats que refonguin les vares, els marges de la política, ampliant els límits del pensament. Els seus diferents projectes estan vinculats als drets humans a favor de la diversitat. Ha publicat a El País, Stern, El diario.es, Photoworld la Xina, Vice, El Salt, etc. Els seus treballs han estat secundats per National Geographic i IWMF (lnternational Women’s Mitjana Fundation) i s’han exposat internacionalment. Actualment resideix i treballa a Barcelona.

CASTELLÀ

Estudió ciencias políticas, fotografía, comunicación visual y fotoperiodismo. Está especializada en temáticas de género. Le interesa la fotografía como herramienta colaborativa y de transformación social. Con sus obras desea establecer vínculos empáticos e íntimos, buscando acercar realidades que refunden los bordes, los márgenes de lo político, ampliando los límites del pensamiento. Sus diferentes proyectos están vinculados a los derechos humanos en favor de la diversidad.

Ha publicado en El País, Stern, El diario.es, Photoworld China, Vice, El Salto, etc. Sus trabajos han sido apoyados por National Geographic e IWMF (lnternational Women’s Media Fundation) y expuestos internacionalmente. Actualmente reside y trabaja en Barcelona.

PRIMARY. DEFENSORES CONTRA LA DEFORESTACIÓN GLOBAL

RUIDO PHOTO

CATALÀ

RUIDO PHOTO és una organització dedicada a la imatge documental dedicada a realitzar reportatges en profunditat sobre vulneracions als drets humans. Durant gairebé dues dècades ha treballat en més de 30 països especialitzant-se en migracions, violència social i, en els últims anys, crisi climàtica.

Els treballs de RUIDO han estat guanyadors i finalistes en premis com Ortega y Gasset de Periodisme, Picture of the Year international, Millar llibre de fotografia en POY Latam o el premi Saliou Traoré de l’Agència EFE. També ha rebut la beca Documenting Human Migrations de National Geographic Society.

RUIDO PHOTO s’encarrega també de la difusió mitjançant publicacions en mitjans de comunicació, exposicions en l’espai públic, edició de llibres i sensibilització en xarxes. A més realitzen projectes educatius per a portar la denúncia de vulneració de drets humans a joves i adolescents.

Desenvolupem projectes propis, així com encàrrecs per a mitjans de comunicació, ONG, institucions i particulars. Realitzem reportatges fotogràfics, vídeo documental i vídeo 360º; produïm exposicions, llibres i publicacions web; i organitzem tallers educatius en crítica de la imatge, tallers de fotografia participativa i oferim formació en fotografia documental.

No ens importen les imatges, ens importen les històries.

CASTELLÀ

RUIDO PHOTO es una organización dedicada a la imagen documental dedicada a realizar reportajes en profundidad sobre vulneraciones a los derechos humanos. Durante casi dos décadas ha trabajado en más de 30 países especializándose en migraciones, violencia social y, en los últimos años, crisis climática.

Los trabajos de RUIDO han sido ganadores y finalistas en premios como Ortega y Gasset de Periodismo, Picture of the Year international, Mejor libro de fotografía en POY Latam o el premio Saliou Traoré de la Agencia EFE. También ha recibido la beca Documenting Human Migrations de National Geographic Society.

RUIDO PHOTO se encarga también de la difusión mediante publicaciones en medios de comunicación, exposiciones en el espacio público, edición de libros y sensibilización en redes. Además realizan proyectos educativos para llevar la denuncia de vulneración de derechos humanos a jóvenes y adolescentes.

Desarrollamos proyectos propios, así como encargos para medios de comunicación, ONG, instituciones y particulares. Realizamos reportajes fotográficos, video documental y video 360º; producimos exposiciones, libros y publicaciones web; y

organizamos talleres educativos en crítica de la imagen, talleres de fotografía participativa y ofrecemos formación en fotografía documental.

No nos importan las imágenes, nos importan las historias.

CUANDO LOS RUSOS SE MARCHARON

RAÚL MORENO

CATALÀ

Fotògraf independent. Es caracteritza per fer treballs de mitja i llarg recorregut. D’aquesta manera aconsegueix un acostament més profund, sincer i empàtic amb les històries que tracta i amb les persones que les protagonitzen. Això ha portat Moreno a penetrar en mons que la majoria de nosaltres desconeixem o preferim ignorar.

Després d’haver treballat durant diversos anys en diversos mitjans de comunicació com a fotoperiodista, va prendre la decisió de fer ungir a la seva vida laboral i personal per realitzar principalment projectes d’àmbit humà i mediambiental. Li interessa la fotografia com un instrument per indagar en aspectes socioculturals, de desenvolupament i de relació amb el medi ambient, aspectes que el van portar a iniciar estudis en Antropologia.

Ha estat premiat i becat a Europa i l’Amèrica del Sud. El seu treball ha estat publicat en diferents mitjans de comunicació nacionals i internacionals com: The Washington Post, ABC, El Salto Diario, SW, 11 Reportage, Diagonal, El Español, Super Foto, Dodho, Fisheye Magazine, The Atlantic Magazine o Candé Nast Traveler.

CASTELLÀ

Fotógrafo independiente. Se caracteriza por desarrollar trabajos de medio y largo recorrido. De este modo consigue un acercamiento más profundo, sincero y empático con las historias que trata y con las personas que las protagonizan. Esto ha llevado a Moreno a penetrar en mundos que la mayoría de nosotros desconocemos o preferimos ignorar.

Después de haber trabajado durante varios años en diversos medios de comunicación como fotoperiodista, tomó la decisión de dar un giro a su vida laboral y personal para realizar principalmente proyectos de ámbito humano y medioambiental. Le interesa la fotografía como un instrumento donde indagar en aspectos socioculturales, de desarrollo y de relación con el medioambiente, aspectos que le llevaron a iniciar estudios en Antropología.

Ha sido premiado y becado en Europa y Sudamérica. Su trabajo ha sido publicado en distintos medios de comunicación nacionales e internacionales como: The Washington Post, ABC, El Salto Diario, SW, 11 Reportage, Diagonal, El Español, Super Foto, Dodho, Fisheye Magazine, The Atlantic Magazine o Candé Nast Traveler.

TIERRA QUEMADA

BRAIS LORENZO

CATALÀ

Format en Fotografia i Geografia i Història, està interessat en la imatge com a procés i mitjà per denunciar problemàtiques mediambientals i socials. Compagina la seva feina diària amb projectes documentals a llarg termini. Des de l’any 2010 treballa com a col·laborador de l’Agència EFE a Galícia. Va realitzar fotografies per a altres mitjans de comunicació, com El País, El Mundo, La Vanguardia, RTVE, ABC, Público, E/diario.es, La Marea, Nós Diari, Revista Luzes, XL Setmanal, The Guardian i agències com a AFP o AP.

El seu treball ha estat reconegut amb premis com l’0rtega y Gasset, P0Yi, News Photo Awards, Sony World Photography Awards, Siena lnternational Photo Awards, Estação lmagem, Galícia en Focus o Luis Ksado, entre d’altres.

És membre fundador del col·lectiu multidisciplinari 0110.

CASTELLÀ

Formado en Fotografía y Geografía e Historia, está interesado en la imagen como proceso y medio para denunciar problemáticas medioambientales y sociales.

Compagina su trabajo diario con proyectos documentales a largo plazo. Desde el año 2010 trabaja como colaborador de la Agencia EFE en Galicia. Realizó fotografías para otros medios de comunicación, como El País, El Mundo, La Vanguardia, RTVE, ABC, Público, E/diario.es, La Marea, Nós Diario, Revista Luzes, XL Semanal, The Guardian y agencias como AFP o AP.

Su trabajo ha sido reconocido con premios como el Ortega y Gasset, POYi, News Photo Awards, Sony World Photography Awards, Siena lnternational Photo Awards, Estação lmagem, Galicia en Foco o Luis Ksado, entre otros.

Es miembro fundador del colectivo multidisciplinar 0110.

UCRAINA, LA ÚLTIMA GUERRA EN EUROPA

DIEGO HERRERA

CATALÀ

Diego Herrera Carcedo és un fotoperiodista i fotògraf documental freelance, nascut a Bilbao el 1991, que ha viscut gran part de la seva vida a Burgos.

La seva formació va començar amb un Grau Superior en Realització d’Audiovisuals i posteriorment va realitzar el Grau Universitari de Comunicació Audiovisual.

La temàtica del seu treball tracta principalment de conflictes socials, que ha cobert a diferents llocs d’Europa: la crisi deis refugiats a Grècia i el seu camí a través de Sèrbia i Bosnia, la postguerra d’Armènia per l’enclavament de Karabakh el 2021 o la guerra a Ucraïna el 2021 i 2022.

Ha treballat pera Europa Press, Anadolu Agency, E/diario.es, Goro i Arolnfo. Les seves fotografíes han aparegut en mitjans de comunicació internacionals com The Guordion, Liberotion, BBC, CNN, Zeit, Time, NBC News, Fax News, El País, El Mundo, La Vanguardia.

CASTELLÀ

Diego Herrera Carcedo es un fotoperiodista y fotógrafo documental free/anee, nacido en Bilbao en 1991, que ha vivido gran parte de su vida en Burgos.

Su formación comenzó con un Grado Superior en Realización de Audiovisuales y posteriormente realizó el Grado Universitario de Comunicación Audiovisual.

La temática de su trabajo trata principalmente de conflictos sociales, que ha cubierto en diferentes partes de Europa: la crisis de los refugiados en Grecia y su camino a través de Serbia y Bosnia, la posguerra de Armenia por el enclave de Karabaj en 2021 o la guerra en Ucrania en 2021 y 2022.

Ha trabajado para Europa Press, Anadolu Agency, E/diario.es, Gara y Aralnfo. Sus fotografías han aparecido en medios de comunicación internacionales como The Guardian, Liberation, BBC, CNN, Zeit, Time, NBC News, Fax News, El País, El Mundo, La Vanguardia .

Barcelona, octubre 2023

Comissariat, Paulina Flores i Manel Sanz

contacte : 646371147

imatgesdesdelfutur@gmail.com

www.upifc.cat

www.premiozampa.org/

www.artphoto.com


Uso de cookies

Aquest web utilitza cookies per a millorar l'experiència d'usuari. Aqui pot veure la nostra política de cookies. ACEPTAR

Aviso de cookies