Espai Foradada
“L’exposició intenta desmuntar l’imaginari construït durant anys per la burguesía sobre l’anarquisme”
ANDRÉS ANTEBI (un dels comissaris de la mostra)
- DATES: fins al 28.07.2023
- LLOC: Espai Foradada del CC Trinitat Vella
- ADREÇA: c/ Foradada, 36. 08033 Barcelona
- HORARI: feiners de 8 a 21 h / Dissabte de 10 a 14 h.
- ENTRADA: gratuïta amb inscripció prèvia (màxim 4 entrades per persona sol·licitant)
- CONTACTE: Tel. 933 457 016
- COM ARRIBAR-HI: METRO: Trinitat Vella (L1) / Trinitat Nova (L3,L4 i L11) / Casa de l’Aigua (L11). BUS: 11, 60, 62, 76, 126 i V-31. GOOGLE maps
PRESENTACIÓ:
L’exposició comissariada per l’Observatori de la Vida Quotidiana (OVQ) no és una col·lectiva de diferents fotògrafs lligats per un fil temàtic, sino una mostra parcial del treball desenvolupat entre 1936 i 1939 per l’Oficina d’Informació i Propaganda de CNT-FAI, ubicada a la quarta planta de la seu de CNT-FAI a la Via Durruti de Barcelona (avui Via Laietana) en l’edifici expropiat a la patronal Foment del Treball.
Dirigida pel director del diari Solidaridad Obrera, Jacinto Torío (Toryho) Rodriguez, l’Oficina d’Informació i Propaganda va desenvolupar una tasca ingent de difusió llibertària avantguardista i pluridisciplinar (cartells, postals, diaris i revistes il·lustrades, una agència de notícies, ràdio, cinema…) en la qual la fotografia va tenir un paper essencial per a la documentació del profund impacte de l’anarcosindicalisme en el proletariat i les classes populars de Catalunya, quan entre un 70% i un 80% de fàbriques i empreses van ser col·lectivitzades i controlades pels seus treballadors i treballadores (gairebé sempre amb millor rendiment productiu que no pas quan eren en poder dels “amos”).
Bona part del que s’hi exposa (no només fotos sinó també credencials i documents de CNT, etc) prové de l’International Institute of Social History (IISG), d’Amsterdam, que conserva les prop de 2.300 còpies fotogràfiques, 5.600 negatius, i 259 plaques de vidre del “CNT Photo Collection”, amb un fort component d’atzarosa recuperació de la memòria històrica: el fons de CNT-FAI va sortir en tren de Barcelona cap a Amsterdam pocs dies abans de la caiguda de la ciutat a mans de les tropes franquistes, el gener de 1939, i va tardar més de vuit anys en arribar a la seva destinació holandesa, atès que a París el comboi es va desviar al Regne Unit per tal d’esquivar l’avenç de les tropes nazis (que, efectivament, també van envair els Països Baixos en 1940). Un cop a Anglaterra una part es va perdre en els bombardejos i no va ser fins 1947, dos anys després d’acabada la guerra, que el fons va poder refer el seu camí fins a ser dipositat a Amsterdam. Un cop allà, van seguir quasi 70 anys d’oblit perquè es van indexar altres materials de CNT-FAI però no pas les fotografies; i no va ser fins 2016, gràcies a l’interès d’Almudena Rubio, investigadora a l’IISG, que va començar la recuperació dels positius i els negatius fotogràfics.
Kati Horna
L’exposició dedica un apartat a la fotògrafa llibertària hongaresa Kati Horna, de nom real Katalin Deutsch Blau (Budapest, 1912- Ciutat de Mèxic, 2000).
Horna era una fotògrafa militant anarquista que va treballar gràficament els fronts d’Aragó, València, Xàtiva, Gandia, Silla, Vélez Rubio, Alcázar de San Juan, Barcelona i Madrid, posant especial atenció a la vida quotidiana de les seves reraguardes. En la retirada a França el 1939, Horna va salvar una part dels seus negatius dins d’una capsa de llauna que no va recuperar fins 40 anys després a Mèxic. 250 d’aquests negatius van ser adquirits a l’autora per l’Archivo de Salamanca per dos milions de pessetes (12.000 €) en 1983, i això era tot el que es tenia per salvat del seu treball a la guerra d’España, mentre que la resta d’obra d’aquest període es donava per destruïda, dispersa o perduda; fins ara.
Altres destacats fotògrafs professionals de l’època que també van treballar per l’Oficina d’Informació i Propaganda de CNT-FAI són Antoni Campañà, la polonesa Margaret Michaelis, David Marco i Carlos Pérez de Rozas Masdéu
Crida particularment l’atenció el patriarca dels Pérez de Rozas (autor dels reportatges de les col·lectivitzacions agràries per encàrrec de la revista cenetista “Campo”, entre d’altres treballs que s’hi exposen realitzats conjuntament amb el seu fill), perquè en acabar la guerra va seguir treballant amb tota comoditat pel règim feixista que aleshores afussellava a tort i dret. Va morir en el port de Barcelona el 2 d’abril de 1954 mentre cobria la repatriació en el vaixell Semiramis dels presoners de la División Azul.
L’exposició no és tan sols una mostra absolutament recomanable pel seu valuós contingut fotogràfic, sino que resulta imprescindible per copsar millor l’únic moment històric en que la classe obrera d’aquest país va estar breument a punt de tocar el cel amb les mans.
Etiquetes: Almudena Rubio, Antoni Campañá, Carlos Pérez de Rozas Masdeu, CNT Photo Collection, CNT-FAI, David Marco, International Institute of Social History (IISG), Jacinto Torío (Toriho), Kati Horna, Margaret Michaelis, SSAD L'Argèntica HO RECOMANA