+INFO català / español

Català

El company AVELINO PI FLORES ens va deixar el passat 4 de juny a l’edat de 83 anys.

L’Avelino es va afiliar al Sindicat de la Imatge UPIFC el 28·03·2001 amb carnet de PREMSA núm. 0103321

La seva voluntat que fos el seu un traspàs discret s’ha complert fil per randa, fins el punt d’assabentar-se el Sindicat casualment molts dies després per una esquela digital a La Vanguardia.

company Avelino

Avelino Pi va néixer el 13 de juliol de 1933 a Barcelona. Va estudiar química i va treballar inicialment en diferents laboratoris. Autodidacta de la fotografia i aficionat a l’esport (practicava el tennis), va fer una foto del Campionat Mundial de Hoquei Herba Masculí celebrat a Barcelona l’any 1971, amb la que va guanyar un concurs que va capgirar-li la vida.

De premis importants l’Avelino en va tenir uns quants en el decurs de la seva carrera, però la imatge guanyadora de la selecció espanyola de hoquei captada amb un objectiu Hasselblad de 500 mm (una característica molt seva el mig format i els teleobjectius) va ser com “la primera vegada”, atès que  la recompensa era assistir als Jocs Olímpics de Munic el 1972.

 

I des de llavors l’Avelino ja no va parar mai, encadenant els Jocs d’Innsbruck, Montreal, Sarajevo, Los Angeles, Barcelona, Sídney i Atenes, amb nombrosos esdeveniments esportius de primer nivell (Campionat Mundial de Natació Barcelona 2003, Barcelona World Race 2007 i Candidatura Olímpica de Madrid 2012, entre tants altres), i treballs publicitaris per prestigioses marques vinculades a l’esport (Adidas, Lacoste…). De 1981 a 1985 va ser fotògraf oficial del Comité Olímpic Internacional, i fotògraf oficial de Kodak en els Jocs de Barcelona 1992.

En la seva vessant expositiva més destacada hi ha un salt apreciable (que correspon als anys de més intensa producció fotogràfica) entre les exposicions en el Reial Cercle Artístic (1972) i la Sala del Consell Superior d’Esports (1973), i les exposicions a la Sala Kodak (1982), Galeria Olímpica (1996 i 2001), CaixaForum (itinerant 2008-2011),“La Vitrina del Fotògraf” (Palau Robert, Barcelona, 2009), South Street Seaport Museum (Nueva York, 2010), Museu Marítim (Barcelona, 2010) i Olympic Museum (Lausanne, 2010).

De “La Vitrina del Fotògraf” comissariada per Paco Elvira (UPIFC), el Sindicat va tenir el goig d’editar-ne el llibre/catàleg a través de l’editorial Produccions de la Imatge SL. (“goig” per les fotos de l’Avelino, no pas per la responsable del Palau Robert que va ser un infern). Reproduïm tot seguit, a modus d’homenatge, les paraules d’en Paco sobre el fotògraf alt, elegant i lluitador. “La vida és una lluita constant, l’esport és un reflex de la vida” va deixar dit el gentleman de la fotografia d’esports que va ser Avelino Pi.

Descansi en pau el company.

Lluís Salom / secretari d’organització

agost de 2017

Vegeu-ne part de l’herència fotogràfica d’AVELINO PI (UPIFC) clicant AQUÍ

Els fotògrafs de raça no es jubilen mai

Fa algunes setmanes, cobrint un esdeveniment esportiu al costat d’Avelino Pi (Barcelona, 1933) em vaig fer la pregunta següent: es jubilen algun dia els fotògrafs? A mitjan anys setanta, entre els fotògrafs habituals que fèiem fotografies al Camp Nou, o a les pistes del Reial Club de Tennis Barcelona, va aparèixer un nouvingut. Treballava per lliure, era més gran que nosaltres i força més alt que la majoria. Si a algun director de Hollywood se li hagués acudit fer una pel·lícula sobre un fotògraf del National Geographic que hagués de fotografiar uns ponts perduts a l’Amèrica profunda segurament hauria buscat a algú semblant a ell. Treballava amb càmeres de mig format, Hasselblat i Pentax 6×7, equipades amb uns teleobjectius descomunals.

Avelino Pi va estudiar química però la seva passió sempre va estar enfocada cap a l’esport. Primer com a tennista practicant al Club Tennis Barcino i posteriorment per mitjà de les fotos després d’una formació autodidacta. Durant el campionat mundial d’hoquei sobre herba celebrat a Barcelona el 1971, Avelino va aconseguir una de les seves fotos més emblemàtiques. Era de la selecció espanyola d’hoquei i va fer servir una càmera Hasselblad i un teleobjectiu de 500 mm. Amb aquesta imatge va guanyar un concurs el premi del qual va ser assistir als Jocs Olímpics de Munic el 1972. A partir d’aquell moment, Avelino va iniciar una carrera imparable. Sense fixar-se massa en l’enquadrament es va centrar, sobretot, a aconseguir els moments decisius i més emotius dels esports que fotografiava. L’ús de càmeres de mig format, molt poc habitual per a l’època, li va permetre fer fotografies de gran qualitat, amb colors saturats que resistien grans ampliacions. Gràcies a aquesta tècnica i al seu ull privilegiat, va treballar per a marques com Myrurgia, Lacoste, Adidas o Kodak, i va realitzar nombroses portades per a La Vanguardia. Cal destacar la seva vinculació especial amb els Jocs Olímpics, que ha fotografiat en vuit ocasions i ha estat, durant cinc anys, el fotògraf del Comitè Olímpic Internacional. La força de les seves imatges esportives s’ha plasmat en nombroses exposicions com les que va fer al Reial Cercle Artístic el 1972, a la Sala del Consell Superior d’Esports el 1973 i el 2009, a la Sala Kodak el 1982, a la Galeria Olímpica el 1996 i el 2001, i al CaixaForum de Barcelona el 2008.

El 2007 Avelino va patir el que per a molts constitueix un epitafi i que es denomina “una malaltia llarga i dolorosa”. Però els herois de l’oest, tot i que els pesen els anys i fins i tot la Winchester que continuen carregant a l’esquena, mai no donen una batalla per perduda i lluiten fins al límit de les seves forces. I Avelino també va guanyar aquesta batalla vital.

Com explicava al principi d’aquest escrit, vaig treballar fa ben poc amb Avelino cobrint una regata. Vam estar tot el matí exposats al sol, al vent i a les onades sobre les quals planava el bot pneumàtic amb què seguíem els velers. Veient-lo treballar tan concentrat, sense apartar l’ull del visor, mirant a través d’un dels teleobjectius que ja formen part del seu segell característic, vaig veure clarament la resposta a la pregunta que em feia abans. Els fotògrafs vocacionals i de raça com Avelino no es jubilen mai.

Paco Elvira (UPIFC) / 2009

________________________________________

Español

 

El compañero AVELINO PI FLORES nos dejó el pasado 4 de junio a la edad de 83 años.

Avelino se afilió al Sindicat de la Imatge UPIFC el 28·03·2001 con carnet de PRENSA núm. 0103321

Su postrera voluntad que fuera el suyo un traspaso discreto se cumplió a rajatabla, hasta el punto que el Sindicat se enteró casualmente del deceso muchos días después por una esquela digital en La Vanguardia.

 

Avelino Pi nació el 13 de julio de 1933 en Barcelona. Estudió Química y trabajó inicialmente en diversos laboratorios. Autodidacta de la fotografía y aficionado al deporte (practicaba el tenis), hizo una foto en el Campeonato Mundial de Hoquei Hierba Masculino, celebrado el 1971 en Barcelona, con la que ganó un concurso que le cambió la vida.

De premios, Avelino tuvo unos cuantos en el transcurso de su dilatada carrera, però la imagen ganadora de la selección española de hoquei captada con un objetivo Hasselblad de 500 mm (una característica muy suya el medio formato y los teleobjetivos) tuvo para él el valor de “la primera vez”, porque la recompensa era asistir a los Juegos Olímpicos de Munich el año siguiente.

 

Y desde ese momento Avelino ya no paró nunca, encadenando los Juegos de Innsbruck, Montreal, Sarajevo, Los Angeles, Barcelona, Sídney y Atenas, con numerosos acontecimientos deportivos de primer nivel (Campeonato Mundial de Natación Barcelona 2003, Barcelona World Race 2007 y Candidatura Olímpica de Madrid 2012, entre tantos otros),  y trabajos publicitarios para prestigiosas marcas vinculadas al deporte (Adidas, Lacoste…). Fotógrafo oficial del Comité Olímpico Internacional de 1981 a 1985, y fotógrafo oficial de Kodak en los Juegos de Barcelona 1992.

En su vertiente expositiva más destacada hay un salto apreciable (que se corresponde con sus años de producción fotográfica más intensa) entre las exposiciones en el Real Círculo Artístico (1972) y la Sala del Consejo Superior de Deportes (1973), y las exposiciones en la Sala Kodak (1982), Galeria Olímpica (1996 i 2001), CaixaForum (itinerante 2008-2011),“La Vitrina del Fotògraf” (Palau Robert, Barcelona, 2009), South Street Seaport Museum (Nueva York, 2010), Museu Marítim (Barcelona, 2010) y Olympic Museum (Lausanne, 2010).

De “La Vitrina del Fotògraf” comisariada por Paco Elvira (UPIFC), el Sindicat tuvo el placer de editar en su día el libro/catalogo a través de su editorial Produccions de la Imatge SL. (“placer” por las fotos de Avelino, claro, no por la actuación de la responsable del Palau Robert que fue un infierno). Reproducimos seguidamente, a modo de homenaje, las palabras de Paco sobre el fotógrafo alto, elegante y luchador. “La vida es una lucha constante, y el deporte es un reflejo de la vida” dejó dicho el gentleman de la fotografia de deportes que fue Avelino Pi.

Descanse en paz el compañero.

Lluís Salom / secretario de organitzación

agosto de 2017

Para ver parte de la herència fotográfica de Avelino Pi (UPIFC) clica AQUÍ

Los fotógrafos de raza no se jubilan nunca

Hace unas pocas semanas, trabajando codo a codo cubriendo un evento deportivo junto a Avelino Pi (Barcelona, 1933) me hice la pregunta: ¿se jubilan alguna vez los fotógrafos? A mediados de los años setenta, entre los fotógrafos habituales que hacíamos fotos en el Camp Nou, o en las pistas del Real Club de Tenis Barcelona, apareció un recién llegado. Trabajaba por libre, era de más edad que nosotros y nos sacaba una buena media cabeza a la gran mayoría. Si a algún director de Hollywood se le hubiera ocurrido hacer una película sobre un fotógrafo del National Geographic que tuviera que fotografiar unos puentes perdidos en la América profunda seguramente habría buscado a alguien parecido a él. Trabajaba con cámaras de medio formato, Hasselblat y Pentax 6×7, equipadas con unos teleobjetivos descomunales. Estaba cantado establecer un paralelismo con uno de los míticos cowboys del Far West, siempre con su Winchester a cuestas.

Avelino Pi cursó estudios de Química pero su pasión siempre estuvo enfocada hacia el deporte. Primero como tenista practicante en el Club Tenis Barcino y luego por medio de las fotos tras una formación autodidacta. Durante el campeonato mundial de hockey sobre hierba celebrado en Barcelona en 1971, Avelino logró una de sus fotos más emblemáticas. Era de la selección española de hockey y utilizó una cámara Hasselblat y un teleobjetivo de 500 mm. Con esta imagen ganó un concurso cuyo premio fue asistir a los Juegos Olímpicos de Munich en 1972. A partir de aquel momento, Avelino inició una carrera imparable. Sin fijarse demasiado en el encuadre se centró, sobre todo, en lograr los momentos decisivos y más emotivos de los deportes que fotografiaba. El uso de cámaras de medio formato, muy poco habitual en la época, le permitió realizar fotografías de gran calidad, con colores saturados que resistían grandes ampliaciones. Gracias a esta técnica y a su ojo privilegiado, trabajó para marcas como Myrurgia, Lacoste, Adidas o Kodak, y efectuó numerosas portadas para La Vanguardia. Es de destacar su especial vinculación con los Juegos Olímpicos, que ha fotografiado en ocho ocasiones y ha sido, durante cinco años, el fotógrafo del Comité Olímpico Internacional. La fuerza de sus imágenes deportivas se ha plasmado en numerosas exposiciones como las que realizó en el Real Círculo Artístico en 1972, en la Sala del Consejo Superior de Deportes en 1973 y en 2009, en la Sala Kodak en 1982, en la Galería Olímpica en 1996 y en 2001, y en el CaixaForum de Barcelona en 2008.

En 2007 Avelino sufrió lo que para muchos constituye un epitafio y que se denomina “una larga y dolorosa enfermedad”. Pero los héroes del oeste, aunque les pesen los años e incluso la Winchester que siguen cargando sobre su espalda, nunca dan una batalla por perdida y luchan hasta el límite de sus fuerzas. Y Avelino ganó también esta batalla vital.

Como explicaba al principio de este escrito, trabajé hace muy poco junto a Avelino cubriendo una regata. Estuvimos toda la mañana expuestos al sol, al viento y a las olas sobre las que planeaba el bote neumático con el que seguíamos a los veleros. Viéndole trabajar tan concentrado, sin apartar el ojo del visor, mirando a través de uno de los teleobjetivos que ya forman parte de su sello característico, vi con claridad la respuesta a la pregunta que me hacía antes. Los fotógrafos vocacionales y de raza como Avelino no se jubilan nunca.

Paco Elvira (UPIFC) / 2009