Ignasi Marroyo (UPIFC): “SOMORROSTRO, imatges d’una època”
Exposició d’Ignasi Marroyo (UPIFC), del 24·04 al 07·06·2015, al Museu Municipal Castell, a Rubí (Vallès Occidental)
PRESENTACIÓ
Imatges del barri del Somorrostro (actual Port Olímpic) captades l’any 1964 per Ignasi Marroyo (UPIFC) per a un reportatge de “El Correo Catalán” sobre el barraquisme a Barcelona.
NOTA: Durant l’exposició es projectarà contínuament l’audiovisual “Ignasi Marroyo, imatges d’una època”, un resum dels principals reportatges fotogràfics de l’autor, presentat al XIV Seminari de Fotografia i Periodisme, a Albarracín (Terol), organitzat per Gervasio Sánchez (UPIFC) i Sandra Balsells (UPIFC)
………………………………………………………………………………………………………..
L’autor MARIÀ-IGNASI MARROYO i RODRÍGUEZ, més conegut com a Ignasi Marroyo, va néixer a Madrid el 22 de maig de 1928. L’any 1929 la seva família es va traslladar a Barcelona, on va viure fins als anys 60, quan es va traslladar a Rubí, on resideix actualment.
A finals de la dècada de 1940 es va iniciar com a aficionat a la fotografia, després que els seus pares li regalessin una càmera Univex Unica. Anys més tard va aconseguir una càmera Baldinette de pas universal que li va permetre fer fotografies de més qualitat; a partir d’aquí va anar experimentant amb altres càmeres i formats. Serà el format de pas universal, però, amb el qual realitzarà el gruix de la seva obra.
A la dècada de 1950 va presentar fotografies a diversos salons i concursos, dels quals destaquen les imatges seleccionades al II Saló Internacional a Sant Adrià del Besòs i el Premi d’honor al 1r Concurs Nacional de Fotografies de Roses a Sant Feliu de Llobregat. Va ser a finals d’aquesta dècada quan va prendre embranzida la seva afició per la imatge fotogràfica, coincidint amb el seu ingrés a l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya.
Així, l’any 1960 un grup de joves fotògrafs funden el col·lectiu fotogràfic El Mussol dins de l’Agrupació Fotogràfica de Catalunya. L’integren: Josep Bros, Jordi Munt, Jordi Vilaseca, Joan Colom, Enric Garcia Pedret, Antoni Boada, Josep Albero, i el mateix Ignasi Marroyo. Aquest col·lectiu va tenir el suport de Josep Maria Casademont, crític i dinamitzador cultural, també promotor de la Sala Aixelà, un espai mític per als fotògrafs d’aquella generació. Durant aquesta època, Marroyo va fer diverses exposicions col·lectives amb el grup El Mussol.
L’any 1963 va començar a dedicar-se professionalment a la fotografia, dins del camp de la fotografia industrial, però no va ser fins a l’any 1972 que la seva dedicació va ser exclusiva, fins a la seva jubilació l’any 1993.
El fons fotogràfic Ignasi Marroyo es conserva a l’Arxiu Nacional de Catalunya des de desembre de 2011.
L’any 2014 va ser guardonat amb la Creu de Sant Jordi.
- Ignasi Marroyo és membre del Sindicat de la Imatge UPIFC des del 20·05·2003, amb carnet professional núm. 0305454
QUAN: | … del 24 d’abril al 07 de juny de 2015 |
ON: | … Museu Municipal Castell |
ADREÇA: | … c/ Castell, 35. 08191 Rubí |
ENTRADA: | … lliure |
INAUGURACIÓ: | … divendres 24 d’abril, a les 19,30 h, |
COMISSARI: | … Manel Miras |
ORGANITZA: | … Ajuntament de Rubí |
… |
NOTA: La inauguració serà presidida per l’Alcaldessa de Rubí, Sra. Carme García. Seguidament hi haura un col·loqui sobre Barraquisme, amb paral·lelisme entre el Somorrostro de Barcelona i l’Escardívol de Rubí, amb intervencions de:
- Mercè Tatjer – El barri del Somorrostro i la seva historia.
- Sara Grimal i Alonso Carnicer – Treball de recuperació de la Memòria de les Barraques.
- Eduard Puigventós – Barraquisme a Rubí als anys 50 i 60, l’Escardívol.
- Julia Aceituno – Visió personal dels veïns del Somorrostro
Etiquetes: Alonso Carnicer, Barraquisme, Carme Garcia, Eduard Puigventós, Ignasi Marroyo (UPIFC), Julia Aceituno, Manel Miras, Mercè Tatjer, Rubí Museu Municipal Castell, Sara Grimal, Somorrostro