Denunciem els abusos als fotoperiodistes en els concerts.
El Sindicat de la Imatge-UPIFC denunciem les exigències abusives en la cobertura de concerts que estan imposant els representats i promotors de conegudes figures de la música als/les fotoperiodistes per a que puguin fer la seva feina amb professionalitat. Cada vegada imposen més limitacions i la situació ha arribat a sobrepassar límits. Aquestes practiques no son noves però cada vegada son més freqüents. Volem expressar el nostre rebuig a aquestes pràctiques i reclamem mesures que les impedeixin.
Per poder treballar professionalment en els concerts els/les fotoperipodistes sempre s’ha acceptat unes condicions com son: que s’imposin els minuts per poder fotografiar a un/a artista; la quantitat de temes que es poden fotografiar; on s’han de situar o no fer primers plans del/l’artista. Així com el control de a qui acrediten. Però ara obliguen a enviar les fotografies als representants per a que diguin quines es poden publicar i quines no. Aquesta exigència és un xantatge perquè si no l’accepten no els acrediten per fer la prèvia per cobrir l’esdeveniment informatiu.
Aquestes restriccions vulneren la llibertat de premsa i d’informació. Reinviquem que se’ns deixi treballar amb llibertat y professionalitat i posar fi aquesta pràctica que s’ha anat imposant en altres àrees informatives, com son actes polítics i esportius
El Sindicat de la Imatge-UPIFC ens solidaritzem amb el col·lectiu professional i reclamem una resposta decidida dels mitjans de comunicació en defensa dels seus professionals y emplacem a cercar solucions per erradicar aquestes practiques abusives, antiinformatives que vulneren els drets de la informació.
Amb els drets i les llibertats no es juga.
Fem una crida per a que els mitjans no acceptin aquesta censura prèvia.
Unim-nos i fem força.
El company Carles B. Gorbs (UPIFC) denuncia el menyspreu i la vulneració del dret a informar i de la llibertat de premsa, un dels drets fonamentals en qualsevol societat democràtica, que s’ha vist vulnerat per els organitzadors i per part de la productora TEM PRODUCCIONS que coorganitza i/o fa la producció del Festival EL PORTALBLAU de l’Escala, concretament en el concert de l’Ara Malikian, en el que, segons Carles B. Gorbs, fa una selecció arbitrària i gens argumentada sobre l’acreditació a periodistes i els/les fotoperiodistes. El fet en que literalment es negui l’acreditació amb 11 dies d’antelació dient simplement “Ja tenim cobert tot el tema acreditacions”, resulta estrany i molt poc apropiat i poc ajustat a la llibertat de premsa i legislació i normatives vigents.
I ens preguntem, com es pot tenir cobert el tema acreditacions? Els periodistes i/o fotoperiodistes, que van a treballar a cobrir una informació, i com passa en tots els concerts, no cal que estiguin en una cadira asseguts. Poden estar, com sol ser, els dos o tres primers temes al front de l’escenari (sense que sigui una molèstia per els espectadors) i, posteriorment, en molts casos, al costat de l’escenari o del pati de butaques. Al més normal és estar uns 20 minuts, aproximadament, per fer alguna fotografia i copsar periodísticament l’ambient del concert. I així ho hem anat fent durant anys en diversos concerts, també en el Portalblau, sense que hi hagués un límit d’acreditacions, ja que hi ha espai suficient per allotjar a 10,15, 20 o més periodistes o fotoperiodistes (que no creiem siguin tants, ni possiblement la meitat).
Per a tot això, ens preguntem si hi ha una selecció dels mitjans a acreditar, una selecció elitista d’acord amb la seva envergadura i/o interessos. Si aquesta selecció és arbitrària?
Sigui al que sigui, bé en aquest festival -com en d’altres que també s’han rebut queixes- cal denunciar tots aquests fets que vulneren i atempten a la llibertat de premsa i informació.
