BTV: precarietat, indefensió i represàlies
COMUNICAT DELS PRIMERS TREBALLADORS QUE HAN DEMANDAT PER CESSIÓ IL·LEGAL a “INFORMACIÓ i COMUNICACIÓ DE BARCELONA S.A. S.P.M.”
Els primers treballadors que van demandar a Barcelona Televisió per cessió il·legal no continuaran a aquest mitjà el mes de setembre. Se’ls ha comunicat l’acabament del contracte. Es tracta d’una mesura que el jutge podria interpretar com una vulneració del dret constitucional a la tutela judicial efectiva, tal i com recull l’article 24 de la Constitució Espanyola, en la seva vessant al dret a la indemnitat. El dret a la tutela judicial efectiva protegeix els ciutadans per poder reclamar davant els tribunals. I el dret a la indemnitat, a que no se’ls represaliï, per exemple, a través d’un acomiadament, que és exactament el que ha passat.
Són professionals que han treballat des de fa anys en diversos programes de Barcelona Televisió, algun dels quals des del 1999, i que se’ls acomiadava cada final de temporada a l’estiu i al setembre se’ls tornava a contractar.
Són els mateixos que, a banda de la demanda interposada, van denunciar el Consell d’Administració perquè els va negar el dret a decidir en les votacions per al Comitè Professional. Tant el Col·legi de Periodistes com el mateix Comitè Professional de BTV, el Sindicat de Periodistes i el Sindicat de la Imatge van donar la raó als que reclamaven el dret a poder votar.
Per això van reclamar la dimissió del mateix Consell d’Administració, un fet que va comptar amb el suport de la majoria de professionals de BTV en assemblea.
A data d’avui, un total de 23 treballadors no continuaran a Barcelona Televisió la propera temporada, tot i que amb tota probabilitat en siguin més. Hi ha dos programes que estan sotmesos a “ajustos” i per tant, a menys pressupost. Encara no s’ha detallat els efectes d’aquests “ajustos”.
Sota l’excusa del disseny de la nova programació, la nova direcció de BTV està aprofitant per aplicar retallades. Unes retallades que no caldria fer si s’internalitzés la plantilla i es paralitzés el nou concurs públic per a la privatització de la gestió i producció de continguts.
Continuar amb el concurs públic significa retallar sous i precaritzar condicions laborals. Es tracta d’un model que transfereix diners públics cap a les productores privades, en comptes de finançar adequadament i possibilitar una televisió amb més recursos. Humans i tècnics. Per aquest motiu s’ha d’aturar.
El nou equip de govern municipal de Barcelona en Comú, tant en el seu programa electoral com en el discurs d’investidura de l’alcaldessa Ada Colau van prometre que acabarien amb la precarietat de les empreses municipals. Ara és el moment de fer-ho. BTV pot ensenyar el camí.
___________________________
Barcelona, 9 de juliol de 2015
Etiquetes: Ada Colau, Barcelona, Barcelona en Comú, Barcelona Televisió (BTV)