Enguany el 3 de maig, Dia Mundial Mundial de la Llibertat de Premsa, ve precedit d’una cadena de morts ben recent:

  • El 30 d’abril, van morir a Kabul els periodistes Shah Marai, Yar Mohammad TokhiAbdullah Hananzai, Moharram Durrani, Sabawoon Kakar, Ghazi Rasooli, Nowroz Ali Rajabi, Salim Talash i Ali Salimi, i van resultar-ne ferits altres sis.
  • El 25 d’abril va morir el fotoperiodista Ahmed Abu Hussein, ferit a l’estomag per franctiradors d’Israel el 13 d’abril, quan cobria la Marxa palestina del Retorn.
  • El 13 d’abril vam conèixer la trágica mort dels tres membres de  l’equip informatiu del diari equatorià “El Comercio”,  segrestat el 26 de març a la frontera amb Colombia.
  • A primers d’abril l’exercit d’Israel va matar el periodista palestí Yasser Murtaja.

I així, successivament, una llarguíssima llista que sembla no tenir fi,

Personalitzem el cartell en el fotoperiodista Mahmoud Abou Zeid “Shawkan” per la noticia afegida que la UNESCO li ha atorgat enguany el Premi Guillermo Cano, però ens referim igualment a tots els treballadors de premsa assassinats i empresonats per exercir la seva feina.

  • “Shawkan” està a l’Egipte en presó preventiva des del 14·08·2013 i el fiscal li demana pena de mort a la forca per haver cobert informativament el desallotjament policial de la plaça de Rabaa al Adauiya, a El Caire, en el que van morir no menys de 800 seguidors/es dels Germans Musulmans els dies posteriors al cop d’estat beneït per les democràcies occidentals que no els agradava el resultat de les urnes. 

Comissió Executiva / 2 de maig de 2018